woensdag 18 januari 2012

Synchroniciteit


Je kent het wel. Je hoort iets over een bepaald onderwerp wat je aanspreekt en denkt: ‘daar zou ik wel iets meer over willen weten’. Even later zet je de tv aan, zapt wat langs verschillende kanalen en er is net een documentaire over dat onderwerp op een zender waar je normaal niet naar kijkt. Toeval?

Een ander voorbeeld: je vraagt je af hoe het met vriend(in) X is. Even later krijg je een telefoontje/sms of email van die persoon. Toeval?

Je vraagt je af of je een bepaalde stap zal zetten die ingrijpende gevolgen zal hebben op je leven en je hoort op de radio een liedje wat gaat over het volgen van je hart. Toeval?

Je begint een bedrijfje en vraagt jezelf af hoe je aan klanten komt. Ineens krijg je bericht van iemand die precies datgene zoekt wat jij aanbiedt. Toeval?

Ik zou nog wel 10 van dit soort voorbeeld kunnen opnoemen want dit soort dingen overkomt mij regelmatig. Ik dacht altijd dat het toeval was maar blijkbaar is er een term voor dit soort toevalligheden: synchroniciteit.

De bekende Zwitserse psycholoog Carl Jung omschrijft het als volgt:

“Een schijnbaar toeval dat verbazing opwekt en een persoonlijke of speciale betekenis voor de waarnemer lijkt te hebben. Er lijkt verband te bestaan tussen twee of meer voorwerpen, gebeurtenissen of personen zonder duidelijke oorzaak”.

Het mooie van synchroniciteit is dat, hoe meer je er voor open staat, hoe meer het lijkt voor te komen. Je kunt het zelfs als raadgever gebruiken.  Als je gaat letten op tekens en antwoorden op vragen die je hebt dan komen ze soms verrassend snel op je pad.

Shirley MacLaine omschrijft het als volgt: “Synchroniciteit is onze verbinding met de niet materiële en niet-fysieke wereld.”  Wellicht gaat dat ons begripsvermogen te boven maar toch bestaat het. Zij beschrijft in haar boek ‘Hoe ouder hoe wijzer’ dat synchroniciteit in verschillende vormen op ons pad kan komen: in de vorm van getallen, natuurverschijnselen -zon die doorbreekt, of juist de lucht die betrekt- of in de vorm van dieren die elk weer hun eigen betekenis hebben.


Bepaalde personen, onderwerpen of voorwerpen verschijnen soms zomaar, zonder logische reden op je pad om later van onschatbare waarde blijken te zijn. Het overkomt iedereen, maar niet iedereen is zich er van bewust. Als je leert om open te staan voor synchroniciteit zul je er steeds meer vertrouwen in krijgen en kan het een handig hulpmiddel zijn wat je altijd en overal kunt gebruiken. Je staat als het ware open voor de aanwijzingen uit het universum. Houdt hierbij altijd wel in acht dat je je er prettig bij moet voelen. Als iets niet goed voelt, laat het dan gaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten