maandag 21 november 2011

De wereld verandert


  
Wereldwijd zijn er nu toch zaken aan het veranderen. De Occupy beweging groeit nog steeds. Er komt steeds meer informatie naar buiten over het kleine groepje mensen wat de financiële touwtjes in handen heeft. En niet alleen op het gebied van financiën, ook op het gebied van gezondheid komt er steeds meer verontrustende informatie naar buiten zoals verdraaide onderzoeksresultaten, het verband tussen vaccinaties en allerlei ziektes, overlijden n.a.v. bepaald medicijngebruik. Het ziet ernaar uit dat steeds meer mensen zich bewust worden van de werkelijke situatie waarin we ons bevinden. Een wereld waarin geld belangrijker lijkt te zijn dan de mensen zelf.

De financiële crisis wordt nog steeds afgedaan als een tijdelijke crisis waar we vanzelf weer bovenop komen maar menigeen krabt zich nu toch wel achter de oren. Hoe moet dit ooit weer goed komen? De laatste jaren is ons besteedbare inkomen steeds kleiner geworden. De kosten van onze eerste levensbehoeftes, onderdak en voedsel, zijn gestegen maar het inkomen stijgt niet evenredig mee. Neem bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ik werd heel nijdig toen mijn nieuwe polis op de mat viel. De premie is in 2012 hoger, het eigen risico is hoger en de dekking is lager. De verzekering opzeggen is geen optie want je bent verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Hoe hebben we in een paar jaar tijd het zover kunnen laten komen? 10 jaar geleden zaten we nog voor een paar tientjes in het ziekenfonds. Toen vonden we het al belachelijk dat we van 35 gulden naar 35 euro gingen! Nu moet je er zo ongeveer nog een 1 voor zetten als je ook nog een aanvullend pakket wilt.

De zorgverzekering is een veel besproken onderwerp. Maar zo lang we niets ondernemen en braaf blijven betalen zal er niets gebeuren. Zo lang de meeste mensen blijven zeggen: het is belachelijk maar als het moet, dan moet het, dan verandert er niets. Tot dat er genoeg mensen op staan en zeggen: Ik pik het niet langer, het kan beter. Nee het moet beter!

En dat is wat de Occupy beweging nu doet. Niet zozeer om te protesteren tegen de zorgverzekering maar tegen het hele systeem waarbij 1% van de bevolking het voor het zeggen heeft over de andere 99%. De Occupy beweging protesteert trouwens niet tegen het systeem maar juist voor verandering. Helaas worden de Occupiers door de media afgeschilderd als een stelletje werkeloze hippies, een klein groepje opstandelingen wat binnenkort met de staart tussen de benen zal vertrekken. Maar wat hebben ze het mis. De Occupy beweging is helemaal niet klein. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat er op zo’n grote schaal wordt geprotesteerd. De hele wereld doet mee! Dat moet onze leiders toch op zijn minst wat zorgen baren.  














Ik heb respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan de Occupy Beweging. En dat zijn veel meer mensen dan je denkt. Want je hoeft niet op het Malieveld of een van de andere Occupy plaatsen aanwezig te zijn om iets te doen. Praat er over met anderen en deel informatie. Samen kunnen we de wereld veranderen. Misschien niet vandaag, misschien niet volgende week maar misschien wel volgend jaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten