Je lichaam is je tempel is een bekende uitspraak. Maar als je het menselijk lichaam in plaats van als een tempel eens bekijkt als een voertuig, dan zou je nog wel eens tot verrassende inzichten kunnen komen. Menig mens zorgt namelijk beter voor zijn auto dan voor zijn lichaam. De auto gaat minstens 1 keer per jaar naar de garage voor een algemene check-up; de APK, dat is zelfs verplicht. Vaak wordt er dan ook even een grote of kleine beurt gedaan. Maar ook tussen de apk-tjes door is men alert op de ‘gezondheid’ van de auto. Als er een lampje gaat branden wordt er meteen actie ondernomen. De auto wordt nagekeken en het euvel wordt verholpen. Bij mensen is dat anders. Ten eerste hoeft de mens niet 1 keer per jaar verplicht naar de dokter voor een algemene check. Maar ook als er ‘lampjes gaan branden’ dan ondernemen we niet meteen actie, want we willen geen aanstellers zijn, nee, we bikkelen door. We nemen een aspirientje om de klachten te onderdrukken en we gaan dapper door met waar we mee bezig waren. Dat is ongeveer net zoiets als, wanneer het lampje van de olie gaat branden in de auto, dat we dan het lampje uitdoen of afdekken zodat het probleem niet meer zichtbaar is. Maar dat doen we niet. Als het olielampje gaat branden dan vullen we als een haas de olie bij. Dat is er immers tijdens onze autorijles al in gehamerd; ‘zorg dat er altijd voldoende olie in de auto zit, anders loopt de motor vast’. Met benzine al net zo. Als de benzine op is, moet deze onmiddellijk worden bijgevuld, anders kun je niet verder. Maar als de ‘benzine’ in het menselijk lichaam op is dan proberen we toch door te gaan.
Zelfs van mensen met extreme vermoeidheidsklachten wordt toch nog verwacht dat ze gewoon functioneren. In plaats van te zoeken naar manieren om weer bij te kunnen tanken worden wij gestimuleerd om vooral door te blijven rijden. Heel vreemd eigenlijk. Het komt er dus in feite op neer dat ons wordt geleerd om de signalen van onze auto heel serieus te nemen en meteen actie te ondernemen wanneer er problemen zijn en altijd te zorgen voor goede brandstof maar met ons lichaam is het anders. We worden gestimuleerd om signalen te negeren en door te blijven rijden op een lege tank. Ook het soort brandstof is belangrijk. Je gooit geen diesel in een Ferrari. Je zorgt dat je de juiste brandstof in je auto doet om er zo de maximale prestaties mee te kunnen behalen. Waarom gooien wij dan wel slechte brandstof – in de vorm van ongezond voedsel- in ons eigen lichaam? Waarom hebben wij eigenlijk zo weinig respect voor ons heilige voertuig? Zou het een reden kunnen zijn voor het hoge aantal mensen met chronische vermoeidheidsklachten en spierziekten? Zouden deze mensen baat hebben bij een grondige APK en betere brandstof? Waarschijnlijk wel. Maar de reguliere geneeskunst is nog niet zover. Gezond leven en gezonde voeding staat niet zo hoog op de lijst van doktersrecepten. Het wordt niet bepaald aangemoedigd. In plaats daarvan wordt er vrij snel gezegd dat klachten ‘tussen de oren zitten’ en dat de patiënt er mee moet leren leven. Stel je voor dat je naar de garage gaat omdat je auto niet meer zo goed rijdt, dat hij rammelt en piept en dat er allerlei lampjes branden. De garagehouder kijkt de auto na en zegt het volgende; “We weten niet wat het probleem is maar rijdt u maar rustig door, het zal vanzelf overgaan en anders moet u er maar mee leren omgaan.” Dat zou niemand accepteren! Toch accepteren wij dit soort adviezen wel van onze artsen. Zij hebben er immers verstand van.
Misschien is het tijd om verder te kijken en zelf op onderzoek uit te gaan. Er zijn zoveel mogelijkheden in zowel de reguliere geneeskunde als op het gebied van alternatieve geneeswijzen. Daar wordt het lichaam als voertuig gezien en wordt er niet alleen gekeken naar de 'defecten' maar ook naar de onderliggende oorzaak. Bovendien wordt er ook aandacht besteed aan de bestuurder van de auto. Wie zit er eigenlijk in dat voertuig? Het is misschien even zoeken naar de methode die bij je past maar met behulp van het internet en de vele gebruikers die elkaar willen helpen kunnen soms onverwacht snelle methoden worden gevonden om grote problemen relatief eenvoudig op te lossen. Een beginpunt zou een website als deze kunnen zijn: http://www.alternatievegeneeswijzen-overzicht.nl/ maar ook een bezoek aan de gezondheidswinkel zou een start kunnen zijn naar een gezonder leven. De medewerkers van dit soort winkels zijn meestal vrij goed bekend met verschillende therapeuten in de omgeving en alhoewel zij niet bevoegd zijn om medisch advies te geven en mensen door te verwijzen kan het geen kwaad om eens te informeren naar de mogelijkheden, baat het niet dan schaadt het niet.
Zorg goed voor je voertuig. Je kunt geen nieuwe kopen als deze het niet meer doet. En rij niet te snel; het leven is geen snelweg maar een plek om te parkeren in de zon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten