donderdag 24 november 2011

Thanksgiving Day



In Amerika is het vandaag Thanksgiving day, zoals elk jaar op de vierde donderdag van november. De oorsprong van Thanksgiving ligt in 1621 toen de eerste Europese kolonisten het overleven van de eerste winter in hun nieuwe land vierden. Zij toverden hun overvloedige oogst om tot een feestmaal en deelden dat met de indianen uit hetzelfde gebied. Nog elk jaar wordt dit feestmaal herdacht en overgedaan en wordt op deze manier dankbaarheid getoond.

Hoewel ook dit feest langzamerhand is vercommercialiseerd, is het vooral een dag om stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent. Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen. Het is zo gemakkelijk om te klagen over alles wat je niet bevalt in het leven maar er zijn ook veel dingen om dankbaar voor te zijn, voor iedereen.

Josh Groban zing het prachtig: there’s so much to be thankful for. Helemaal toepasselijk in deze roerige tijden:

So for tonight we pray for 
What we know can be
And every day we hope for
What we still can't see
It's up to us to be the change
And even though we all can still do more
There's so much to be thankful for.




Niet elke Amerikaan is vandaag echter dankbaar. Een grote groep  oorspronkelijke bewoners van het land, de ‘Native Americans’ (Indianen) komt juist bij elkaar en noemt het een nationale dag van rouw. Terwijl hun landgenoten dankbaar zitten te zijn bij een overvloedige maaltijd, rouwen de Indianen omdat zij deze dag markeren als de dag dat zij hun land en hun cultuur begonnen te verliezen. Hoe meer Europeanen zich vestigden in Amerika, hoe meer de Natives moesten wijken. En we weten allemaal hoe het met ze is afgelopen. Het is zo triest…

Misschien kunnen we vandaag dankbaar zijn voor de wijsheid die de Indianen ondanks alles toch over hebben kunnen brengen aan mensen over de hele wereld. En misschien kunnen we vandaag naast Thank You ook Sorry zeggen voor degenen die onrecht is aangedaan.


maandag 21 november 2011

De wereld verandert


  
Wereldwijd zijn er nu toch zaken aan het veranderen. De Occupy beweging groeit nog steeds. Er komt steeds meer informatie naar buiten over het kleine groepje mensen wat de financiële touwtjes in handen heeft. En niet alleen op het gebied van financiën, ook op het gebied van gezondheid komt er steeds meer verontrustende informatie naar buiten zoals verdraaide onderzoeksresultaten, het verband tussen vaccinaties en allerlei ziektes, overlijden n.a.v. bepaald medicijngebruik. Het ziet ernaar uit dat steeds meer mensen zich bewust worden van de werkelijke situatie waarin we ons bevinden. Een wereld waarin geld belangrijker lijkt te zijn dan de mensen zelf.

De financiële crisis wordt nog steeds afgedaan als een tijdelijke crisis waar we vanzelf weer bovenop komen maar menigeen krabt zich nu toch wel achter de oren. Hoe moet dit ooit weer goed komen? De laatste jaren is ons besteedbare inkomen steeds kleiner geworden. De kosten van onze eerste levensbehoeftes, onderdak en voedsel, zijn gestegen maar het inkomen stijgt niet evenredig mee. Neem bijvoorbeeld de zorgverzekering. Ik werd heel nijdig toen mijn nieuwe polis op de mat viel. De premie is in 2012 hoger, het eigen risico is hoger en de dekking is lager. De verzekering opzeggen is geen optie want je bent verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Hoe hebben we in een paar jaar tijd het zover kunnen laten komen? 10 jaar geleden zaten we nog voor een paar tientjes in het ziekenfonds. Toen vonden we het al belachelijk dat we van 35 gulden naar 35 euro gingen! Nu moet je er zo ongeveer nog een 1 voor zetten als je ook nog een aanvullend pakket wilt.

De zorgverzekering is een veel besproken onderwerp. Maar zo lang we niets ondernemen en braaf blijven betalen zal er niets gebeuren. Zo lang de meeste mensen blijven zeggen: het is belachelijk maar als het moet, dan moet het, dan verandert er niets. Tot dat er genoeg mensen op staan en zeggen: Ik pik het niet langer, het kan beter. Nee het moet beter!

En dat is wat de Occupy beweging nu doet. Niet zozeer om te protesteren tegen de zorgverzekering maar tegen het hele systeem waarbij 1% van de bevolking het voor het zeggen heeft over de andere 99%. De Occupy beweging protesteert trouwens niet tegen het systeem maar juist voor verandering. Helaas worden de Occupiers door de media afgeschilderd als een stelletje werkeloze hippies, een klein groepje opstandelingen wat binnenkort met de staart tussen de benen zal vertrekken. Maar wat hebben ze het mis. De Occupy beweging is helemaal niet klein. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat er op zo’n grote schaal wordt geprotesteerd. De hele wereld doet mee! Dat moet onze leiders toch op zijn minst wat zorgen baren.  














Ik heb respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan de Occupy Beweging. En dat zijn veel meer mensen dan je denkt. Want je hoeft niet op het Malieveld of een van de andere Occupy plaatsen aanwezig te zijn om iets te doen. Praat er over met anderen en deel informatie. Samen kunnen we de wereld veranderen. Misschien niet vandaag, misschien niet volgende week maar misschien wel volgend jaar. 


maandag 14 november 2011

Jim Carrey is wakker


De meeste mensen kennen acteur Jim Carrey als de ultieme grappenmaker. Wat minder bekend is, is dat de acteur een grote spirituele interesse heeft. In deze video deelt Jim Carrey zijn moment van ‘awakening’ het moment waarop hij beseft dat hij niet alleen Jim, of acteur is maar dat hij veel groter is. Oneindig groot zelfs. Hij is tot dat inzicht gekomen dankzij Eckhart Tolle’s boek De Nieuwe Aarde (aanrader!) wat hem heeft geleerd in het NU te leven.

zondag 13 november 2011

Relax

Soms is het heerlijk om even alles van je af te zetten. Geniet van deze video met rustgevende muziek en prachtige beelden van onze mooie Aarde.

donderdag 10 november 2011

11-11-11


Wat een bijzondere datum...
In de ‘gewone’ wereld is het vooral een populaire datum om te gaan trouwen maar in de spirituele wereld heeft deze datum een veel grootsere betekenis. Het schijnt dat er op 11-11-11 een positieve golf van energie vrijkomt die ons en onze planeet naar een hogere frequentie zal gaan tillen. Een moment waarom nog meer mensen zullen ontwaken en hun ogen gaan openen voor de werkelijkheid. Er gaan geruchten dat dit een dag zou kunnen zijn waarop zich schokkende gebeurtenissen kunnen voordoen. Gezien de huidige perikelen binnen de EU zou dat zo maar eens kunnen. Er wordt - vooral in gechannelde berichten-  ook gesproken over  het openen van een ‘portal’ of een kosmische poort die een eerste verbinding tussen de 3e en de 5e dimensie zal leggen.
Op het moment dat 11.11.11 zal ingaan is het bovendien volle maan. Al met al belooft het een bijzondere dag te worden. Misschien zullen de gevolgen van 11.11.11 niet direct zichtbaar zijn maar voor velen zullen ze zeker wel voelbaar zijn.
Evenementen
Op 11-11-11 zullen veel evenementen plaatsvinden. Hieronder een greep uit het grote aanbod.
In Los Angeles wordt het Crystal Skull Event gehouden. Een grote groep Maya ouderen zal aanwezig zijn om ‘the Ceremony of the Thirteen Crystal Skulls’ uit te voeren, voor het eerst in plein publiek. De laatste keer dat deze ceremonie heeft plaatsgevonden is 26.000 jaar geleden.
Flashmob meditatie in Amsterdam meditatie op de Dam in Amsterdam. Neem een kussen en een kaarsje (beschermd tegen de wind) mee.  
Dag van de duurzaamheid ,een initiatief van Urgenda
De winnaar van de wedstrijd ‘meest duurzame merk van 2011’ bekend gemaakt
Er zijn nog vele andere meditaties die regionaal of op afstand bij te wonen zijn o.a. een stargate meditatie, een engelen meditatie, gezamenlijke natuurwandelingen en nog vele anderen. Via Google of andere zoekmachines kun je vast iets vinden wat bij jou past. Voor degene die het liever iets minder ‘zweverig’ houdt: geniet gewoon van deze bijzondere dag!